Etapa III: De Vilamaniscle a La Jonquera

 Paisatge de vinyes

8:35 – Vilamaniscle. Inici de l’etapa al costat de vinyes de l’empordà seguint el GR-11. Fa menys de 30 minuts que acabem de deixar el cotxe a la Jonquera per a trobar-lo demà, suposadament, havent dinat. L’etapa de dos dies es presenta bastant dura, tan pel desnivell que acumularem com per les motxilles que portem a l’esquena.
El menhir del Roquer

Tot just començar, la primera ressenya cultural, el menhir del Roquer. Segons el mapa de Itinerannia es troba molt aprop de Vilamaniscle. La realitat és que es troba una vegada passat el trencant cap a Rabós, direcció Sant Quirze de Colera.

Sant Quirze de Colera

 10:10 – Sant Quirze de Colera. Al cap poc menys de 1,5 hores, arribem a Sant Quirze de Colera, important monestir de l’Alt Empordà. Prenem nota que s’hi pot arribar en cotxe i que hi ha un restaurant. Seguidament enfilem la pista que hi ha a l’esquerra del monestir per arribar a Mas Pils, passant pel coll de la Platja.

Baixada a Mas Pils

11:30 – Coll de la Platja. Des de dalt del coll veiem que hem de tornar a perdre molt alçada, segurament la que haviem guanyat, per després enfilar-nos a les muntanyes del fons. Comencen a tremolar les cames al veure el que ens espera.

Un estany sorprenent

 12:00 – Mas Pils. A mas pils deixem el GR-11 i seguim la carretera cap al Coll de Banyuls. Just abans d’iniciar la pujada, un petit estany ens sorpren de forma agradable.

Coll de Banyuls

 12:30 – Coll de Banyuls.  Després de contemplar el paisatge a banda i banda dels Pirineus, ens disposem a esmorzar. Hem de reposar forces abans d’iniciar la dura pujada al pic de Sallfort. Carreguem aigua ja que, abans d’iniciar l’etapa, no estavem segurs que en trobariem. Tan de bó no ho hageussim fet !!! D’aigua n’hi ha a dojo.

Enfilem el Pic Sallfor

La pujada és dura però val la pena. Havent deixat el GR-11 ja molt enrera, ens guiem per marques de color groc o de color groc i blanc. Més endevant tornem a trobar marques vermelles i blanques corresponents al GR-10.

Contemplant la Massana

Quan arribem a dalt ens adonem que no estem al pic Sallfort, sino una mica desviats al nord. Al consultar al mapa, ens adonem que estem en una punta de la reserva de la Massana. Una reserva formada per unes fagedes espectaculars i uns boixos que prenen formes molt tupides per a protegir-se de la tramontana.

 Separació Nord-Sud

16:20 – Roca de Santa Eulàlia. Busquem un lloc arrecerat del vent per a dinar. L’esforç ha estat molt gran i necessitem reposar forces. A la roca hi ha la marca de la frontera que s’entossudeixen a recordar-nos.

Fageda amb font

 18:00 – Coll de Massana. Un petit descans al costat de la font de la Massana que ens trobem a mig camí.

Suportant la tramontana

 18:35 – Puig dels 4 termes. Anàvem seguint el GR-10 quan, de cop i volta, ens sembla que comença a baixar massa. Decidim seguir pel dret i arribem al puig dels 4 termes. La decisió ha estat errònia, la baixada del puig, ens l’han recordat els nostres peus. Una vegada arribem a Coll de l’estaca, decidim seguir la pista forestal que ens ha de portar a la font de l’Orri.

 Acampada a la font de l'Orri

19:45 – Font de l’Orri. Al costat de la pista forestal, entre mig de dos torrents, sota els fajos i suficientment lluny de la carena per tal que no ens arribi el vent, plantem les tendes. És hora de sopar i reposar de l’esforç fet. Després de 11 hores i 10 minuts ens ho mereixem.

Faig a Coll de Faig

10:10 – Coll de Faig. Sortim a les 9:20 i, després d’uns certs dubtes sobre el camí, arribem a coll de faig a on trobem el primer indicador d’Itinerannia en molt de tram. Per la dimensió de l’arbre, està clar a on estem. A partir d’aquí seguim el camí que marca per anar a Requesens.

 Castell de Requesens

12:00 – Castell de Requesens. La baixada al castell de Requesens és molt pronunciada. En aquest moment desitgem haver-la de baixar en comptes de pujar. Acompanya la baixada un torrent, que es va fent més cabalós a mesura que anem baixant. Als afores del castell esmorzem.

Avió de l'incendi del 86

Al deixar Requesens enfilem la pista que ens portarà al coll de l’Auleda. El camí fins la Jonquera el marquen tan Itinerannia com el GR-11. Després de trobar una làpida conmemorativa de 3 bombers francesos que varen morir col.laborant en l’extinció de l’incendi del 1986, descobrim la seva avioneta al mig del bosc. Sorpresa en majúscules i ningú, per molt cansat que estigui, es pot retenir d’anar a veure’l.

 Coll de l'Auleda

 15:00 – Coll de l’Auleda.  Darrer punt de pujada de l’etapa. Des d’aquí podem contemplar, no només l’inici de l’etapa, sino Sant Pere de Rodes. A partir d’aquí, tot baixada fins la Jonquera.
16:30 – Esglèsia de Santa Llúcia. Decidim no parar fins arribar a l’esglèsia de Santa Llúcia. El camí és molt més llarg del que diuen els indicadors d’Itinerannia. Suposem que és per les motxilles, pel cansament acumulat i per l’edat d’algun de nosaltres.

Sortida de Vilamaniscle

18:05 – La Jonquera. Després d’haver dinat a Santa Llúcia, caminem una horeta més per arribar a la Jonquera. Com que no vàrem fer cap fotografia bevent-nos la clara que ens mereixiem, poso la que sí vàrem fer a la sortida de Vilamaniscle.

Temps Etapa III:

Vilamaniscle: 8:35
Sant Quirze de Colera: 10:10
Coll de la Platja: 11:30
Mas Pils: 12:00
Coll de Banyuls: 12:30 – Esmorzar – 13:10
Roc de Santa Eulàlia: 16:20 – Dinar – 17:00
Coll de la Massana: 18:00
Puig dels 4 termes: 18:35
Coll de l’estaca: 19:15
Font de l’Orri: 19:45 – Dormir – 9:20
Coll de Faig: 10:10
Castell de Requesens: 12:00 – Esmorzar – 12:30
Coll de l’Auleda: 15:00
Esglèsia de Santa Llúcia: 16:30 – Dinar – 17:15
La Jonquera: 18:05
Total etapa: 11:10 + 8:45 = 19:55
Acumulat anterior: 12:20
Total acumulat: 32:15
This entry was posted in Etapes and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s