Etapa IX: D’Ulldeter a Núria

Al finalitzar de forma sobtada la darrera etapa ens enfrontàvem a dues alternatives: continuar en el punt a on l’havíem hagut de deixar o bé, l’escollida, continuar com si res, com si haguéssim fet tota l’etapa. Fer la clàssica travessa des del refugi d’Ulldeter a Núria ens va seduir molt més. Ja tindrem temps, dins del mateix projecte, per a fer el petit tros que separa el Costabona de les pistes de Vallter.

8:30 – Pistes de Vallter (2.236). A primera hora del matí deixem el cotxe en un dels revolts de la pista d’esquí, des d’on surt el camí cap al refugi d’Ulldeter. A diferència de les etapes anteriors, aquí trobem un piló de gent disposada a fer una caminada, ja sigui la travessa, el gra de fajol, el Bastiments, el pic d l’Infern … La tria és molt variada, i de ben segur que, a mida d’anar pujant, anirem quedant més sols.

9:55 – Coll de la Marrana (2.529). Iniciem la pujada des del refugi pel costat d’una de les pistes d’esquí, molt present en la modificació del paisatge que ens envolta. Donat que som uns quants que fem el mateix camí, establim conversa amb més d’un i així el camí es fa menys pesat. Comencem a veure isards, animal que escassejava en les excursions de joventut al Pirineu. Per sort, ara ja no és estrany veure’n. Fins i tot, contemplem un parell de marmotes.
Iniciem l’ascensió al coll de Tirapits. Des del coll de la Marrana, comença amb una suau baixada, però la visió del coll no enganya. La majoria de la gent que ens acompanyava l’hem deixat enrera. Potser som els únics que fem la travessa avui.

El camí serpenteja la vall i va guanyant alçada. Deixem a la dreta la carena que es forma des del Bastiments. El pic dels Gorgs ens sorpren amb la seva varietat de colors.

11:40  – Coll de Tirapits (2.783). El camí s’enfila de valent en el darrer tram, passada la barrada de Tirapits. El vent bufa de valent a la carena i ens hem d’arrecerar per a esmorzar. En un dia clar, com el que estem tenint, la visió a les dues bandes és fantàstica. A la fotografia, en Ferran i en Francesc contemplen el Torreneules i el cim de la Coma del Clot. A darrera hi ha Núria.

La imatge dels estanys de Carançà des del Coll de la Vaca és espectacular. El dia és molt clar i podem veure fins a on ens arriba la vista. Al tornar al camí, repassem el tros fet des del coll de Tirapits, gens ni mica de pujada i potser una mica de baixada.

Des del pic superior de la Vaca ens queda una lleugera baixada cap al coll de Carançà, i una no massa pujada fins al Noucreus. El paisatge és brutal. Ja no recordava la bellesa d’aquesta part del Pirineus. I entre tots, destaca el pic de l’Infern, amb una gran quantitat de gent, com si estiguéssin fent rotllana, al seu cim.

12:45 – Pic del Noucreus (2.799). Amb no massa esforç hem arribat al pic del Noucreus. Contemplem el nostre final d’etapa. No tenim ganes d’arribar i decidim allargar-ho més anant cap al coll del Noufonts.

13:35 – Coll de Noufonts (2.681). Després d’una lleugera pujada per acabar d’arribar al pic del Noucreus, divisem una baixada molt pronunciada fins al següent coll i una pujada excessivament dura cap al Noufonts. Arribats a la cabana del Noufonts decidim tirar cap a Núria. L’objectiu d’avui ja estarà assolit i deixem l’olla per a una altra ocasió.

A poca estona de baixar, tornem a trobar aigua i l’herba dels prats. De mica en mica, el cim de les muntanyes queda més lluny però es fa més visible la seva grandària.

15:10 – Núria (1.964). El primer que fem a l’arribar a Núria és trucar a la Teresa i en Pere. Ells han pujat més tard i feran el camí contrari, encara que per un altre recorregut. Es quedaran a dormir al refugi de Coma de Vaca. Per pocs minuts no coincidim. A la nostra arribada ells ja havien passat el refugi del pic de l’Àliga.

Amb el dia que fa, no busquem cap més alternativa d’anar al prat de davant de l’estany, menjar-nos els entrepans i fer una bona migdiada. Etapa completa. Només queda agafar el cremallera fins a Queralbs.

Temps etapa IX
08:30 – Vallter (2.236)
09:55 – Coll de la marrana (2.529)
11:40 – Coll de tirapits (2.783) – Esmorzar 12:00
12:45 – Pic del Noucreus (2.799)
13:35 – Coll de Noufonts (2.681)
15:10 – Núria (1.964)
Total etapa 6:40

Acumulat anterior 72:40
Total acumulat 79:00

Advertisements
This entry was posted in Etapes and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Etapa IX: D’Ulldeter a Núria

  1. Jajaja que bones les fotos, sobretot la útlima!! És típica!!! I quin plaer gaudire d’aquestes vistes, sentir la força de la natura, sentir-se petit en la inmensitat, pensar en el que ha comportat formar totes aquestes muntanyotes! Realment és impressionant! Crec que fa un anys vaig estar al coll de la marrana, se’m va quedar grabat el nom! Abans de pujar a algun pic del voltant de Núria, potser el pic de l’Infern, no ho recordo…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s