Alt Empordà

Cap de Creus. Inici de l’etapa i de la caminada. No vàrem baixar a nivell d’aigua sinó que vàrem començar l’aventura al punt marcat pel GR-11. Si bé els Pirineus no es consideren que comencen en aquest indret, aquest és la part més oriental de la península ibèrica.Cap de creus

Club mediterranée. Antiga urbanització de vacances en ple parc natural de Cap de Creus. Quan hi vàrem passar s’estaven finalitzant els treball d’enderrocament de les edificacions. Potser aquest estiu ja estarà llest per a tornar-se a integrar totalment al paisatge lunar de Cap de Creus.

Cala Tavellera. Cala a on volíem dinar. Mentre el mapa que portàvem ens indicava que hi aniríem directe, una variant sobre el terreny ens ho va impedir. Evidentment ens en vàrem adonar una vegada passa.

Sant Baldiri de Tavellera. Ermita que ens vàrem trobar més aviat del previst, quan pensàvem que encara havíem d’arribar a la cala Tavellera. Ermita completament restaurada sobre les runes d’un edifici del segle XVIII malgrat l’origen del lloc és més antic.

Port de la Selva. Preciós poble mariner i actualment turístic situat a la part Nord de Cap de Creus. En aquest punt vàrem recollir aigua del Mediterrani. La portem sempre a sobre amb l’objectiu de buidar-la quan arribem al Cantàbric.

Taula dels lladres – 135m. Dolmen situat a la mateixa muntanya que Sant Pere de Rodes. Un dels camins d’ascensió passa per aquest monument megalític.

Sant Pere de Rodes – 500m. Antiga abadia benedictina, documentat ja l’any 878, del comptat d’Empúries. El monestir és una de les icones de la Costa Brava. No es pot passar de llarg, ja sigui pel tast d’història de Catalunya, ja sigui per les magnífiques vistes que ens ofereix.

Santa Helena – 540m. Mentre que el normal, en un dia d’excursió per la Costa Brava, és parar-se a Sant Pere de Rodes, aquesta vegada la parada la vàrem fer a Santa Helena. És una església amb tants anys d’història com el monestir (documents trobats datats entre s. VIII i IX) però per la importància del primer, sempre s’acaba passant de llarg.

Coll del Perer – 355 m. De baixada cap a Llança, el coll del Perer separa les vessant de la muntanya. Mentre a la dreta hi tens el bonic i conservat poble de Selva del Mar, a l’esquerra hi tenim el nostre destí, el poble de Llançà.

Llançà. Una altre poble mariner i turístic de la Costa Brava. A diferència de Port de la Selva, la seva bellesa es troba en l’espai natural que encara queda, les diferents cales i no en l’arquitectura que hem anat construint entre tots, Catalans i Francesos.

Coll de Sant Genís del Terrer – 232m. Situat en un terreny molt aspre venint de Llança, aquest coll és un punt d’inflexió en la vegetació. Està a prop de l’església de Sant Genís del Terrer a la que no vàrem arribar.

Sant Silvestre de Valleta – 116m. El lloc més acollidor trobat en aquesta etapa. Ermita situada al costat d’un rierol d’aigües transparents, que conviden a la remullada i a passar una bona tarda d’estiu sota els arbres que creixen a la ribera.

Coll de la Serra – 258m.  Darrera collada de la jornada. Punt des d’on ja es veu Vilamaniscle.

Vilamaniscle – 169m.  Poble acollidor destí de l’etapa. Carrers estrets i de forta pendent que ens porten directe al parc/plaça que hi ha a l’inici del poble.

Menhir del Roquer. Menhir del 3.000 a.C. situat passat el trencant per anar al poble de Rabós, en direcció al monestir de Sant Quirze de Colera.

Monestir de Sant Quirze de Colera – 175m. Abadia benedictina del 935 catalogat com a bé cultural d’interès nacional situat al límit Sud del parc de l’Albera. Lloc recomanat per a visitar.

Coll de la Plaja – 393m. Des d’aquest Coll ja es poden veure els Pirineus “de veritat”. Fins ara, ha estat una petita marrada que ens ha permet conèixer una bona part de l’Alt Empordà desconeguda per a nosaltres.

Coll de Banyuls – 356m. Coll fronterer. Carretera molt transitada per ciclistes que donen la volta per l’Alt Empordà i el Rosselló. Disposa d’un refugi situat en un antic bunker.

Pic de Sallafort – 993 m – Primera ascensió a un pic de la travessa. A partir d’aquí, carenejarem en direcció al pic Neulós. Passarem pel Roc de Santa Eulàlia (978m), Puig de la Carbassera ( 1.000m), Coll de la Maçana (950m), Puig dels 4 termes (1.157m), Font de l’Orri (920m), fins a Coll de Faig (984m).

Castell de Requesens – 512m. Castell documentat ja al 859 però amb moltes reconstruccions posteriors. A finals del segle XIX fou totalment reconstruït i actualment es pot visitar.

Coll de l’Auleda – 697m. Després d’una pujada per una pista terrosa envoltada d’alzines sureres s’arriba al coll de l’Auleda. El GR-11 abandona la pista per a dirigir-se cap a la Jonquera.

Ermita de Santa Llúcia – 433m. Ermita situada sobre el poble de la Jonquera. Està habilitada per a fer-hi una costellada i té magnífiques zones d’ombres.

La Jonquera – 110m. Municipi transfronterer de l’Alt empordà, al costat de l’autopista AP-7 (P de Peatge) i pas del tren d’Alta Velocitat cap a Perpinyà.

Santa Eugènia d’Agullana – 350m. Ermita situada a mig camí de la Jonquera a la Vajol. Actualment serveix de casa de colònies.

La Vajol – 546m . Municipi de l’Alt Empordà des d’on podíem haver pujat cap al castell de Cabrera i carenejar fins a les Salines. En comptes d’això vàrem continuar pel GR-11 fins a Maçanet de Cabrenys.

Maçanet de Cabrenys – 370m. Bonic poble de carrers estrets destí d’etapa. A partir d’aquí decidim que serà millor continuar el camí per la carena de les muntanyes en comptes de seguir el GR-11.

Santuari de les Salines – 1.086m. Santuari i refugi situat sobre el poble de Maçanet de Cabrenys al que s’hi arriba per una pista forestal en mal estat. Millor usar un 4×4.

El Moixer – 1.443m. Primer pic de la jornada. Des d’aquí fins a Costoja anirem carenejant diversos pics: Roc de Frausa (1.421m), Roc de la Campana (1.438m), Roc de Sentinella (1.400m), coll de la dona morta (1.082m), Coll del Faig (958m), Coll Pregon (953m).

Coll i menhir de la dona morta – 1.082m. Collada identificada per un menhir i un cartell amb la llegenda de la dona que va morir just en aquell punt per una juguesca.

Corral i pla de la Falguerona – 954m – Casa tancada i mig abandonada que serveix de punt d’orientació per a la darrera part de l’etapa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s